duminică, 31 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
EXPOZITIE PERIODICA INTERNATIONALA DE GRAFICA MICA ORGANIZATA DE CATEDRA DE DESIGN A FACULTATII DE ARTE SI DESIGN DIN UVT TIMISOARA - ROMANIA
HILDA PAZ
SUSANA ODIL SPICOLI
KARINA KHARANEKA
ALENA PIATROUSKAYA
Belgia
MARTIN BAEYENS
VESNA LENIC
TATJANA RATKOVIC
OLIVERA SIPKA
Bulgaria
ZLATINA KOSTADINOVA
IVAN NINOV
IVAN BACHVAZOV
ROUMEN MIHAYLOU
IRENA PARASHKEVOVA
Brazilia
ADRIANO CASTRO
CARLOS LEITE
EFIGENIA MARIA C. SANTOS
FABIO COUTINHO
FERNANDO NEITZKE
JUSSARA PIRES
JORGENETE ROCHA
OTAVIO AVANCINI
RAY MACHADO
RUI GUILHERME
SONIA ORSELLI COMPARATO
ANGEAL
AMELHITA SPINDOLA
NAVER SPINDOLA
DEREK MICHAEL BESANT
YVAN LAFONTAINE
ORTANSA MORARU
JULIANNA JOOS
DENISE PELLETIER
DENISE MARTEL
LUCIE LAFRENIERE
ODILE LOULOU
MIRELLA APRAHAMIAN
PLAMENKO CENGIC
England
STEPHEN MUMBERSON
KELLI VALK
JURI ORLOV
Finlanda
LEENA KAPLAS
Germania
TRAIAN GLIGOR
KATALIN MOLDVAY
Greece
ARIA KOMIANOU
PETALA EYTIHIA
CHRISTIANA ILIOPOULOU
HAVASI TAMAS
POSAN BALAZS
DAMO ISTVAN
BALLA ZSUZSANNA
SZEPESSY BELA
SINKO JANOS
KOVACS KEVE
LEA LIVNE
Italia
TONI PECORARO
PAOLA GINEPRI
ALESSANDRA DALLA
MARIACARLA TARONI
Japan
KINICHI MAKI
AKIRA TOKUDA
KIYO WADA
CHIKAHIDE SAEKI
CHIEKO SATO
KOHSEI
TOSHIO YOSHIZUMI
ANDREJS MARIS EIZANS
DAIVA GUDELYTE
Maroc
NOURADDINE FATHY
TRAJCE BLAZEVSKI
NORMA GALARZA
ROBERTO SANDOVAL RODRIGUEZ
BRENDA LIZZETTE ELIAS
FERNANDO JIMENEZ LUEVANO
MARIUSZ A. DANSKI
ADAM CZECH
MONIKA MARCHEWKA-CZECH
LUKASZ CYWICKI
KRZYSZTOF KRAWIEC
KRZYSZTOF MAREK BAK
ZBIJOWSKI LESZEK
BARBARA NISCIOR
JAROSLAW NOWAK
Romania
MIHAI ZGONDOIU
VALTER PARASCHIVESCU
DAN BOAR
BIRO KALMAN ENIKO
VICTOR GINGIU
TRUTULESCU MARIAN
CORINA NANI
LORETTA BALUTA-LORINCZ
COSMIN DRULA
BIANCA HOCIUNG
SORINA LUNG
VLAD OANA
DINU PETRE
VIOREL COSOR
MARIANA SERBAN
SZUCS ENIKO
ELENA MINODORA TULCAN
DORU TULCAN
KOCSIS RUDOLF
ALEXANDRA MARIA ILIE
ANDRA RADEANU
ALEXANDRA LAURA
IOSIF MIHAILO
BOJITA CIOBOTIN
OANA STOIAN
VASILE LIHOR – LAZA
CONSTANTIN CATARGIU
DANIEL APOSTU- TEODORESCU
FLORINELA DUMIRASCU
MIHAELA FURDEA
REMUS ROTARU
HARITON FLOREA
VICA TILA ADORIAN
ELENA ADORIAN
KALMAN ENIKO
ELENA VALCEA
ALEKSANDRA COSIC-MARINKOVIC
LJUBA COSIC
TATJANA SAVIC
BRANKICA KONCAREVIC
ALEKSANDRA BOSKOVIC
MILICA RAKIC
GORICA CICMIL
RISTO ANTUNOVIC
MILENA STOJANOVIC
JELENA ZDRAVKOVIC
RANKA LUCIC – JANKOVIC
ARPAD SALAMON
Turkey
SENOL SAK
NURSEN GUNGOR
IGOR BILYKIVSKI
LEV BILYKIVSKI
MIKHAILO KRASNYK
KONSTANTIN PODDUBKO
MARYA PODDUBKO
OLGA KRYSANOVA
U.S.A.
JESSICA L. SMITH
SARAH SUTRO
OCTAVIAN PACURAR
ZACHARY STADELAceastă a doua ediţie a Expoziţiei internaţionale de grafică mică, organizată de Catedra de Design a Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, dezvoltă proiectul Comunicare simbolică (coordonatori prof univ. dr. Jakabhazi Alexandru şi conf. univ. dr. Marius Sângeorzan) pe tema Nod, o temă care s-a dovedit a fi deosebit de generoasă, atât în a mobiliza un număr mare de artişti din toată lumea cât şi în a oferi motivaţie de gen şi de specie variatelor tehnici de realizare. Cei 140 de expozanţi, beneficiind de recunoaştere internaţională, provenind din 30 de ţări propun pe simezele Galeriei Unu a Catedrei de Design (Timişoara, str. Oituz, nr. 4) lucrări care pot fi grupat pe desen, gravură, colaj, artă digitală, tehnică mixtă, grupare generală, cu simplu rol orientativ, direcţionar, pentru că, în cazul fiecărei lucrări privită în parte, se relevă firescul aşteptat ca autorul prezent prin lucrare să întrebuinţeze, în realizare, particularizări de tehnică, personalizări de procedeu, specific de scenariu al execuţiei. De aici provine marea varietate a lucrărilor expuse, lucrări în care, practic, nimic nu seamănă, nimic nu se repetă. Tocmai această împrejurare, dată de varietatea nelimitată, trebuie subliniată întrucât astfel se demonstrează efectiv că arta contemporană, că arta, în general, cu toată vasta experienţă istorică de realizare este departe de a-şi fi epuizat condiţia şi resursele, capacitatea artisticităţii. şi aceasta, în pofida proliferărilor negatoare şi destructibile găzduite cu generozităţi nejustificate de atâtea şi atâtea avangarde şi de atâtea şi atâtea experimentări. Se vede cu toată claritatea că acestea nu au slăbit arta ci, dimpotrivă, au fortificat-o.
O la fel de mare varietate îi este permisă acestei expoziţii internaţionale şi capacitatea temei propuse. Nod-ul se dovedeşte a fi capabil ca pe configurările sale particulare, pe expresia lor aparte, să fie articulate inepuizabile sensuri, înţelesuri şi semnificaţii. Configuraţia nodului şi expresiile pe care le poate îmbrăca se lasă angajate în comunicări artistice de adâncă încărcătură culturală, extinsă de la arhetipurile fundamentale până la simbolica primită în timpuri mai recente sau contemporane, chiar primită din accepţii individuale.
Funcţionează mai multe motive efective pentru care această expoziţie se cere vizitată. Întâi, oferă o deosebită bogăţie de formule artistice, de soluţii tehnice aplicate, de efecte de plasticitate obţinute. Apoi, imagistica rulată expoziţional oferă vizitatorului o multitudine de direcţii de comunicare, valide în a permite satisfacţii intelectuale deosebite, bucurii ideatice călduroase. De asemenea, în desfăşurarea de pe simeze se lasă sugerată o imagine corespunzătoare, chiar reprezentativă, a actualităţii artistice a lumii, a specificului de ansamblu al graficii ca gen, ca realizare a vremii noastre, ca nivel al contribuţiei pe care trebuie să şi-o asume. Expoziţia prezintă, în egală măsură, rolul viu, activ al Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara în promovarea artei, nu numai la nivel formativ, ci şi la nivel valoric, la nivel de afirmare auctorială. Prestanţa expoziţională este sporită şi de faptul că poartă şi sigiliul de autoritate al unui juriu competent în afară de orice rezervă, fiind alcătuit din graficieni recunoscuţi ca prestigiu, prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, prof. drd. Ciprian Chirileanu. Evident, însă, proba cea mai importantă a valorii artistice a expoziţiei este vizitarea ei, întrucât lucrările prezentate sunt în măsură să se susţină mai bine decât o pot face câteva rânduri de prezentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu